Naturbruksprogrammet

Trivs du bäst i naturen? Vill du arbeta med växter, djur, mark, vatten eller skog? Gå naturbruksprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium. När du är klar med din yrkesexamen har du stor chans att få jobb. Utbildningen kan också ge högskolebehörighet. I utbildningen ingår 15 veckors praktik.

Det här är naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Hos oss får du en förståelse för naturens mångfald och hur olika verksamheter påverkar naturen.

Du lär dig också om hur man undviker arbetsskador, om arbetsmiljöfrågor och om hur man driver eget företag . Här kan du välja mellan inriktningarna lantbruk, skogsbruk, djurvård, hästhållning och yrkesmässigt arbete med hund. Du kan också kombinera din inriktning med naturbehörighet .

De här yrkena kan du välja

Efter din utbildning kan du jobba med allt från djursjukvårdare och djuruppfödare till att driva eget hunddagis och träna hundar för vården, polisen och tullen. Du hittar fler exempel på yrken under varje inriktning.

Alla elever har praktik

I alla yrkesprogram ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. Praktiken ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra praktikplatser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

Yrkesprogrammen kan ge högskolebehörighet

På naturbruksprogrammet kan du få grundläggande högskolebehörighet.
Det enda du behöver göra är att välja de kurser som krävs. Det gör du genom att välja två extra kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska inom programfördjupningen. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

På yrkesprogrammen är de gemensamma ämnena engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen som du har läst i grundskolan. Utöver det får du möjlighet att specialisera dig mer inom programmet, det kallas för programfördjupning. 

Om skolan

Uppsala yrkesgymnasium Jälla är det enda kommunala naturbruksgymnasiet i Uppsala län. Skolan har funnits sedan 1937. Sedan 2015 finns det fler yrkesprogram på skolan.

18 augusti 2017